MORRIS OXFORD, COWLEY & ISIS SERIES II-IV

Morris Oxford Series III saloon 1958. Hjulen är inte original

Morris Oxford series II Traveller 1955. Bilen är under renovering av Emil Larsson och den enda kända i Sverige.

Oxford series IV Traveller 1958. Hjulen är inte original.

MORRIS OXFORD, COWLEY & ISIS SERIES II-IV


I maj 1954 rullade den första Morris Oxford serie II av bandet i Cowley utanför Oxford som en efterföljare till Oxford MO som varit i produktion sedan oktober 1948.

Oxford series II designad av Alec Issigonis får en helt nydesignad självbärande kaross med den då nya BMC typ B toppventilsmotorn på 1489cc och 50 hk.

I juli 1954 presenterades även en billig variant kallad Cowley som fick den mindre 1200cc motorn på ynka 42 hk som tidigare använts i Austin A40.

I oktober samma år presenterades även Oxford serie II Traveller som en efterföljare till stationsvagnen Oxford MO Traveller. Även den nya Oxford Traveller fick aluminiumtak och träpaneler bakom B-stolparna.

I Sverige presenterades de nya modellerna för första gången på Stockholms bilsalong 1955 där man hade både en Saloon och en Traveller i montern. Man visade även upp årets nykomling i Morris familjen, en längre variant av Oxforden med namnet Isis serie I som en efterföljare till Morris Six. Denna modell var mer påkostad och hade en sexcylindrig toppventilsmotor på 2600 cc och 86 hk. Denna modell fanns liksom Oxforden i både Saloon och Traveller och var den dittills största Morris man byggt. Priset för en standardutrustad Isis Saloon var i Sverige 1956 ca 10300 kr.

I september 1956 fick alla av dom ovan nämnda modellerna en ansiktslyftning som främst syntes på saloonerna som fick helt nya bakskärmar med små fenor på och andra baklampor. Även instrumentpanelen fick nytt utseende med luckor för handskfacken. Också fronten blev delvis uppsnyggad med t.ex. högre motorhuv och andra lister på skärmarna. Oxforden fick även nya lyktsargar men Cowleyn fick behålla det gamla utförandet. Den största förändringen på Cowleyn blir att den nu fick den samma 1489 cc motorn som i Oxforden fast som nu var på 55 hk och får därför namnet Cowley 1500. Dessa bilar kom först att säljas som 1957 års modell.

Oxford saloon serie III och Traveller serie IV fanns nu att få som tvåfärgad som extra tillval. En vanlig Oxford utan någon extra utrustning kostade 1957 ca 8950 kr som på den tiden var ganska dyrt för en bil.

I oktober 1956 började man också att sälja Oxford med halvautomatisk växellåda så kallad ”Manumatic” som innebar att man bara släpper gasen och växlar som vanligt fast utan kopplingspedalen alltså. I november 1957 fick dessa modeller ett kromat emblem på bakluckan som visade att de var utrustade med detta tillbehör. Manumatic-modellen tillverkadedes bara fram till januari 1959 och är idag en mycket ovanligt version.

Samtidigt presenteras också två helt nya modeller med namnet Half-ton serie III pick-up och van. Dessa modeller var baserade på Cowley 1500 men hade delvis ram istället för självbärande kaross.

I juni 1957 lämnade den sista Oxford Travellern med träpaneler fabriken i Cowley och ersattes av Traveller serie IV som fick karossen helt i plåt och ett utseende mer likt saloonernas och fyra dörrar istället för de tidigare två.

Detta år introducerade man också Morris Isis med helautomatisk växellåda då Oxforden behöll den halvautomatiska ”Manumatic”. Istället presenterade man 1958 i mars Oxforden med golvmonterad växelspak som ett extra tillbehör.

I slutet av 1958 lades tillverkningen av Isis modellen ned.

I mars 1959 lade man också ner all tillverkning av Oxford serie III och Cowley 1500 som följdes av den Pininfarina-designade Oxford serie V. Men det är en helt annan historia.

Oxford serie IV Traveller tillverkades vidare till april 1960 då den ersattes av Oxford serie V Traveller.

I oktober samma år slutade man också med tillverkningen av van och pick-up.

Efter att produktionen av Oxford serie III lagts ner i England flyttades tillverkningen till Bombay i Indien där den tillverkas än idag under namnet Ambassador Classic. Men dagens modell har fått en hel del förändringar, bland annat en modernare motor och drivlina för att hänga med in i 2000-talet. 


Totalt tillverkades ca 180 000 bilar med följande fördelning:

Cowley:

1200: 17413

1500: 4623

Oxford:

Serie II: 87341 saloon/traveller

Serie III/IV: 58117 saloon/traveller

Isis series I/II:

12155 saloon/traveller

I Sverige finns det idag drygt 40 st kända Morris av ovan nämnda modeller.